top of page

Cumparare/Inscriere/Taxe auto


Nu toti au bani sa cumpere o masina noua, asa ca apeleaza la diversi samsari care aduc masini din UE. Eu de exeplu mi-am luat un Ford Focus Combi, euro 3, 3 propietari (cu mine al 4`lea), benzina din 2002. Kilometrii sunt foarte importanti, dar dupa cum stiti, 100k km in Germania este aproape dublu in Romania, datorita drumurilor proaste de la noi. Masina pe care am cumparato, "cica" are 51.000 km. Nu m-ar mira, sa fie modificati dar nici reali (primul posesor nascut in 74, al doilea a fost parcul auto, al 3`lea posesor nascut in 54) Modificarile am inteles ca dureaza in jur de 30 min, dar niciodata nu or sa poata pune sume fixe "50.000" "70.000" ci li se ofera 5 valori de km, si alegi varianta care vrei.

Sa trecem la birocratie zic....

Cumparare: (nu am fost de fata, spun doar ce a ajuns la mine)

Factura fiscala, contract de vanzare cumparare neamt - samsaru roman, actul masinii.

Inscriere:

Provizorie cu numere rosii, se merge frumos la DRPCIV, se completeaza o cerere tip, se achita la CEC 19 lei, se face o viginieta (oriunde se fac asigurari, sau chiar vis a vis de DRPCIV in TM a fost 52 lei, in Buc 80 lei) pe 30 zile, cateva copii si se mai plateste 37 lei la depunerea actelor.

Taxe auto

Pentru RAR, trebuie facut telefonic o programare si iti dau ei o zi si ora, in caz ca atunci cnad vrei tu nu se poate. Taxele de rar costa 450 ron, se merge destul de repede (2h a durat tot) cu verificarea avand in vedere ca am avut aprox 10 masini inainte. Poti astepta dupa Cartea de identitate a masinii si ITP`ul ei in aceeasi zi, sau poti veni a doua zi. In functie de Co2 platesti Timbru de Mediu. Obligatoriu traducere legalizata dupa cartea masinii daca provine din afara Romaniei.

Pentru ANAF copie dupa cartea masinii (fata verso), traducerea cartii masinii, de completat o cerere tip, copie dupa buletin, copie dupa factura de vanzare cumparare (ptr buc: cererea se ia de la parter ANAF biroul 14, si tot acolo se depun actele). Dupa 2 zile, mai faci un drum la ANAF ptr plata taxei Timbru de Mediu (etajul 1, camera 14 - undeva pe culoar stanga, dai cu subsemnatul, si tot acolo pe etaj la ghiseul 14 ii dai foaia ce tocmai ai primito din biroul 14, faci un pas in dreapta si ai ajuns la caserie).

Urmeaza sa revin cu detalii despre numere definitive (negre)

Per total

Ford Focus combi 2002 benzina euro 3: 6900 ron

2x numere rosii: 52+80 ron

taxa rar: 450 ron

timbru mediu: 1910 ron

TOTAL: 9392 ron - 2100 euro


bottom of page